Mikor kell nyári gumira cserélni?

Gyorsan ( időpont egyeztetéssel )

Jó áron ( előzetes felmérés alapján )

Tökéletes minőségben ( előírt szerszámozottsággal )

 

Magyarországon jelenleg nincs érvényben olyan jogszabály, ami a téli-nyári, illetve nyári-téli gumiváltásra vonatkozóan bármit előírna. Tulajdonképpen akár nyári gumival is autózhatunk egész évben, ha megvan a jogszabályban előírt minimális 1,6 mm profilmélység, persze mindkettő komoly kockázatot hordoz (nem évszaknak megfelelő gumival közlekedni, illetve 1,6 mm profilmélységű gumival akár télen, akár nyáron autózni).

Március 31. – április 15.

Ausztriában április 15-ig kötelező a téli gumi használata. Csehországban és Romániban pedig március 31-ig kell téli abroncsokat használni. Ha ezekbe az országokba készülünk utazni, akkor vegyük figyelembe ezeket a dátumokat, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket.

A 7 fokos szabály

Annak érdekében, hogy az autósok számára megkönnyítsék annak eldöntését, hogy mikor érdemes a téli gumit nyárira cserélni, a gyártók a gumik alaptulajdonságaiból indultak ki (a téli és nyári gumik különböző hőmérsékleteken jellemző tapadási, deformitási sajátosságai). Így határozták meg a 7 Celsius fokos középhőmérsékletet, mely egyfajta jelzőszámként szolgál a csere időpontjának kiválasztásához. Ha az időjárási értékeket figyelve azt látjuk, hogy tartósan, vagyis már legalább néhány napja 7 fok felett van a napi középhőmérséklet, akkor célszerű nyári gumira váltani.

Oké, de hogyan jött ki a 7 fok?

A 7 fokos középhőmérséklet felett már nagy valószínűséggel nincsenek reggeli mínuszok (a középhőmérsékletet egyébként a hajnali 1, 7, 13, illetve 19 órakor mért hőmérsékleti értékek átlagából számítják). Ha pedig nincsenek reggeli mínuszok, akkor a nyári keverék a jobb választás, hiszen melegebb aszfaltra van optimalizálva, jobban is tapad, meg persze kevésbé kopik.

Hogyan kerülhetem el a nyári gumira váltás kapcsán várható tumultust?

Ahogy a bevezetőben is említettük, a többség a hőmérséklet alapján választ, éppen ezért kódolva van, hogy a gumiszervizekben a csere során nagy lesz a tumultus. Tapasztalataink szerint a legsűrűbb időszak március 20-tól április 20-ig tart. Ha valaki számára fontos a kényelem, akkor célszerű inkább dátum alapján, és az előbb említett időtartamot elkerülve intéznie a cserét. Sokakban persze él még a március 15-ei havazás emléke, így inkább az április 20. utáni időpontokat javasoljuk, s ennek kapcsán mindjárt eloszlatnánk egy jellemző autós félelmet. A téli gumi ugyan valóban jobban kopik melegben, de ez a kopás minimális, a gumi nem fog elfogyni néhány melegebb tavaszi nap alatt. Akinek tehát a biztonság és a kényelem egyaránt fontos, váltson április 30. után.

 

Köszönet a : Automax.hu

Nálunk mindig van egy jó ajánlat nézzen be hozzánk.